A cukorbetegség (diabétesz) az anyagcsere krónikussá vált rendellenessége. Az éhgyomorra mért vércukorszint emelkedik, fokozódik a szív- és agyi ér-, és a vesebetegségek kockázata. Vagy akkor alakul ki, ha a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, vagy a szervezet rezisztenssé vált az inzulinnal szemben, így a vércukor nem képes bejutni a sejtekbe.

Jellemző tünetei: gyakori vizelés, kínzó szomjúságérzés és megnövekedett étvágy.

A hasnyálmirigy szigetszervei a Langerhans-szigetek termelik a glukagont, inzulint, somatostatint.

Glukagon: a májban tárolt glikogént mobilizálja, mely a vércukorszintet növeli

Inzulin: a cukrot a sejtbe juttatja à a vércukorszintet csökkenti

Somatostatin: a testnövekedést gátolja.

Emelkedett vércukorszint (hyperglykaemia)

Oka: inzuinhiány.

Tünetek:

 • száraz, meleg bőr,
 • aceton szagú lehelet,
 • eszméletlenség,
 • szapora pulzus, vérnyomás alig mérhető,,
 • magas vércukorszint.

Alacsony vércukorszint (hypoglykaemia)

Oka: tartós éhezés, inzulin túladagolás

Tünetek:

 • gyengeség, éhségérzet,
 • remegés,
 • hideg, sápadt, verítékes bőr,
 • szapora pulzus, vérnyomás normális,
 • alacsony vércukorszint.

Érdemes figyelni arra is, ha a gyermek a szokottnál nyugtalanabb, ingerlékenyebb, esetleg sűrűn vakarózik, illetve gyakran van hányingere, gyenge, fáradékony, ajakszárasságra panaszkodik.

Az inzulinfüggő diabétesz nem ismeri fel a tüneteket, így ha kezeletlen marad, kettős látáshoz, remegéshez, eszmálet elvesztéséhez is vezethet. Ezt egy-két szem szőlőcukorral vagy cukros vízzel elkerülhetjük.

A kezdeti tünetek nem mindig feltűnőek, Itt is a legfontosabb az emésztőrendszer egészséges flórájának helyreállítása enzimekben gazdag, „élő” élelmiszerekkel illetve jótékony baktériumokkal.

Típusai:

 1. típusú diabétesz: elsősorban gyermek- és serdülőkorban fordul elő. Ezt inzulinérzékeny diabétesznek hívják (IDDN).
 2. típusú diabétesz: a hasnyálmirigy béta sejtjeinek teljes pusztulása okozza, melyek felelősek az nzulin hormon termeléséért.

A vércukorszint rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen a szövődmények megelőzésében (szemkárosodás, vesebetegség, érelmeszesedés….).

Étrend, életmód:

Az elhízás a II. típusú diabétesz egyik fő hajlamosító tényezője. Kerüljék az egyszerű és koncentrált szénhidrátok fogyasztását. Egyenek összetett szénhidrátokat, rostban gazdag élelmiszereket, hüvelyes zöldségeket.

Teljes őrlésű gabona termékek fogyasztásával egészséges határok között tarthatják a vércukorszintet, sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasszanak.

Népi gyógyszer a nyers káposzta leve, illetve a friss sárgarépa.

A rendszeres testmozgás lényeges mindenki számára, ezért érdemes hetente legalább 3 alkalommal mozogni, tornázni, és nagyon fontos, hogy olyat, amit élvezettel végzünk.

Webáruházunkban tudsz vásárolni termékeket az Életmódváltóknak, speciális diétázóknak/Cukorbetegeknek, fogyni vágyóknak menüben!

http://eletfa.eu/termekkategoria/eletmodvaltoknak-specialis-dietazoknak/cukorbetegeknek-fogyni-vagyoknak/