Az északi és kelet európai emberek valami okból nem tudják a gabonában lévő glutént, annak is az alfa-gliadin frakcióját megemészteni, mely felelős a glutén-intolerancia kialakulásáért. Elsősorban a vékonybelet érintő autoimmun betegség, mely nem gyógyítható, de diétával kezelhető. Ennek oka, hogy a vékonybélben már nem juthatna emésztetlen fehérje, hanem itt már aminosav kockákra lebontva a bélbolyhokon keresztül tud megtörténni a felszívódás.  Az enzim jelen van a szervezetünkben (ezért beszélünk intoleranciáról és nem allergiáról), de nem működik, nem tudja bontani a gliadint, és azzal egy komplexumot alkotva rátapad a bélfalra. Az erős immunrendszer képes ezek közömbösítésére, de idővel, a kor előrehaladtával az immunrendszerünk leterhelődik és már nem lesz képes ellátni az enzim feladatát is.

Az enzim-glutén-gliadin komplex rátapadva a bélbolyhokra, azokat tönkreteszi, lesikálja, a bélfal sima lesz, később áteresztő. A bélfalon, ezeken a foltokon, nem fog működni a felszívódás, elnyákosodik, gyulladásos reakció indul el, egy immun válasz. Megtapadnak rajta a bacilusok, gombák, paraziták.

Vannak úgynevezett anaerob baktériumok, amelyek nem szeretik a levegőt, elkezdenek fúrni lyukat a bélfalba. Szitaszerű lyukat fúrnak, így a véráramba kerülnek olyan emésztetlen tápanyagot, toxinok, melyek később megjelennek a szervezetünk különböző részein, és idővel ebből alakulhat ki a betegség. Ez egy lassabb folyamat, de amikor a glutén és gliadin összekapcsolódva az enzimmel keringenek a vérbe, a fehérvérsejtek kezdik el emészteni, holott ennek a bélrendszerben kéne megtörténnie. Amikor az immunrendszer már nem képes lebontani, eljutnak az agyba, és ott, mint idegméreg jelennek meg.

A környezeti ártalmak, a vegyszerek, amelyek a napi életünkben megjelennek, és a levegő minőségét rontják, illetve a táplálékainkban megtalálható kőolajszármazék, ízfokozó, színező, hogy ízletessé tegyék, mind gyengítik az immunrendszerünket. Az életünkben megjelenő fokozódó stresszel összeadódva okozzák az emésztőrendszerünk romlását, majd a betegségek kialakulását.

A vérbe illetve agyba került glutén extra olyan irritáló hatású, hogy sokkal hamarabb és sokkal jobban „felkapják a vizet”. A jellemük is megváltozik, mindenre reagálnak azonnal, tűrőképességük alacsony, pattanásig feszültek. Ha ezt még tejes dolgokkal párosítjuk, akkor extrán kiéleződik, továbbá a sajttal megfejelve, ami erjesztett, még a candidát is etetjük.

Lisztallergia: Azonnali allergiás reakció, ami már pici gyermekként jelentkezik.

Bújtatott lisztérzékenység: amikor a probléma 30-60 év múlva jelentkezik, mert a vérben keringő komplex beraktározódik a szerveinkbe, főként ízületeinkbe. Reumás ízületi gyulladás esetében, ha az étrendünkből kivesszük a glutént és a gliadint, tehát nem fogyasztunk olyan gabonát, ami ezeket tartalmazza, továbbá táplálék-kiegészítőkkel (pl: papaya enzim), vitaminokkal segítjük szervezetünket, megszűnhet a reumás ízületi fájdalom.

Mára a bújtatott lisztérzékenyég, tejérzékenység (kazein) már a gyermekeknél (1-2 éves kortól) is egyre nagyobb számban megjelenik, ami több dolognak köszönhető. Valószínű, hogy az édesanyánál is jelen van a bújtatott lisztérzékenység, így az a gyermekben is korábban jelentkezik. A megszületett gyermek fejlődő bélrendszerében, amikor a bélbolyhok fejlődnek ki, és etetjük tehéntejjel, aminek a kazein összetevőjét (túl magas fehérje-koncentrátumú) nem tudja megemészteni, hiszen még nem alakult ki az emésztőrendszer és immunrendszer. Betegségek jelentkeznek, amit antibiotikummal kezelve tovább romboljuk a szervezetét.

Tünetek:

  • Étvágytalanság,
  • Rossz hangulat,
  • Passzivitás, kevesebbet mozog,
  • Sápadtság,
  • Puffadt has
  • Vékony végtagok
  • Bőre ráncosodik, csúnya lesz, mert nem szívódnak fel a fontos vitaminok

Migrénes fejfájás, a szem alatti táska, bőrproblémák, mind-mind ehhez kapcsolható. Az étrend megváltoztatásával ezek a szimptómák elkezdenek elmúlni.

Felnőttkorban a tünetek csökkennek, kevésbé egyértelműen összeköthető a gluténnel. Viszont a probléma fennáll, és harmincszorosa a vastagbél illetve a bélrendszeri rák kockázata. Szűréskor a családi halmozódásra figyelni kell.

Vizsgálatok:

  • Vérvizsgálat (gyorsteszt, kevésbé pontos): megállapítható, hogy a vérben vannak-e G típusú immunglobulinok, úgynevezett antitestek. Kimutatható, hogy a szervezetünkben melyek azok a fehérjék, amelyet a szervezetünk nem tud maradéktalanul lebontani.
  • Biopszia (vékonybél nyálkahártyájának mintavételes vizsgálata)

Vannak, akik azt javasolják, hogy életen át tartó diéta a megoldás. Vannak, akik pedig másképp látják. Méghozzá azt, hogy ha csak annyit teszünk, hogy diétázunk, a problémát nem oldottuk meg teljesen. Ugyanis idővel újabb érzékenység alakulhat ki, mivel az emésztőrendszer nem lett meggyógyítva. Nagyon fontos, hogy méregtelenítéssel segítsük szervezetünket, hogy kiürítse a lerakódott méreganyagot, majd építsük fel emésztőrendszerünket probiotikumokkal, hogy a jótékony baktériumok ellássák a feladatukat.

 Diéta során, amire figyelni kell:

Ha valakinek magas a vérnyomása, és vérnyomáscsökkentőt szed, ami mellett elkezdi a gluténmentes étrendet, fokozatosan figyeljen és mérje vérnyomását, dolgozzon együtt orvosával. A vérnyomás általában 10 nap alatt normalizálódik a diéta során, későbbiekben el tudja hagyni a vérnyomáscsökkentőt.

Általában az elhagyásos étrend során 6 hét után erősödik meg az immunrendszer. Utána érdemes a szervezetet megterhelni ismét a kenyérfélével és tejjel, és figyelni milyen reakció indul meg szervezetünkben.

Webáruházunkban tudsz vásárolni termékeket az Életmódváltóknak, speciális diétázóknak/Gluténérzékenyeknek menüben!

http://eletfa.eu/termekkategoria/eletmodvaltoknak-specialis-dietazoknak/glutenerzekenyeknek/

 

Forrás: Dr. Fajcsák Zsu és Jakab István beszélgetése: „A glutén allergia világunkban egyre gyakoribb probléma.”