A Paleo étrendben még nincs jártasságom, tapasztalatom, de ismerős körben kipróbálták, sokan át is tértek részben vagy egészben erre az étrend filozófiára. Az alábbiakban Szendi Gábor könyvéből szedtem ki néhány fontos információt a paleo táplálkozással kapcsolatban. Én úgy gondolom, érdemes kipróbálni és közben figyelni magunkat, a testünk jelzéseit, mert különbözőek vagyunk, mindenkinek másképp reagál a szervezete.

Paleolit módon táplálkozni azt jelenti, hogy „paleolit” módon kell gondolkodni. Loren Cordain a paleolit étrend fő vonásait a következőkben fogalja össze:

A kőkori ember

 • nem fogyasztott tejet és tejterméket,
 • nem fogyasztott gabonaféléket,
 • nem sózta az ételt,
 • vadon élő állatok sovány húsát ette,
 • fehérjefogyasztása nagyobb, szénhidrátfogyasztása alacsonyabb volt, mint a mai emberé,
 • nem fogyasztott keményítő tartalmú szénhidrátokat (burgonya, gabonafélék), hanem gyümölcsökből és zöldségekből nyerte, amelyeknek glikémiás indexe és telítettsége alacsonyabb, rosttartalmuk viszont sokkal nagyobb volt,
 • kevesebb telített zsírt, viszont sok egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírokat fogyasztott.

Paleolit ajánlott étrend

Szénhidrátok

A folyamatos szénhidrátterhelés hiperinzulinizmushoz, inzulinrezisztenciához, elhízáshoz, cukorbetegséghez, metabolikus szindrómához, és ezen keresztül szívbetegséghez, magas vérnyomáshoz, rákhoz vezet.

A modem szívbetegség és szívhalál járvány egyértelműen a finomított szénhidrátok fogyasztására vezethető vissza.

A gabonafélékkel további gondok is vannak. A glutén, a gliadin és ki tudja még, hány eddig fel nem ismert gabonafehérje áthatolva a bélfalon, módosítja az immunrendszer működését, befolyásolja az agy működését, és így rengeteg, a civilizációval megjelenő autoimmun és idegrendszeri betegségért felelős.” – Forrás: Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás

Tejtermékek

A tejtermékek száműzését az indokolja, hogy az emberi szervezet nem alkalmazkodott a tej és tejtermékek fogyasztásához. A tejfehérje az egyik legolcsóbb fehérjeforma, mégis a szigorú paleolit elvek ellenére a sajtfogyasztás mértékkel elfogadható kockázatot jelent. A sajtot találták a legkevésbé kockázatosnak, mert ez már annyira feldolgozott, hogy az allergizáló és autoimmunizáló, valamint az inzulinháztartást megzavaró anyagok már nincsenek jelen.

Növényi olaj

A növényi olajak fogyasztásának propagálása a közegészségügy egyik legnagyobb blamázsa, amit valaha is elkövettek a nyugati ember ellen. Az omega-6 túlsúlya, valamint a transzzsírok nagy mennyisége felmérhetetlen mértékben súlyosbította azt a szívbetegségjárványt, amelynek leküzdésére a növényi olajakat és margarint ajánlották. Az omega-6 nemcsak a gyulladásokat fokozza, hanem fokozza a szívritmuszavar, következésképpen a hirtelen halál kockázatát is, sőt a tumorsejtek növekedését is serkenti.

Hüvelyesek

A gabonafélék és hüvelyesek, mint bab (szója és egyéb babok), lencse, borsó, sárgaborsó, de a burgonya, a paradicsom és a mogyoró is, lektint tartalmaznak. Mivel a szarvasmarhákat egyre inkább szemestakarmánnyal etetik, a tejben is nagy mennyiségű lektin van jelen. A lektin egy vegyületcsoport, amely főzésnek, emésztésnek ellenáll, nagy mennyiségben puffasztó hatású. A belekben gyulladást okoz és fokozza a bélfal áteresztőképességét. Maguk is átjutnak a bélfalon, és bekerülve a vérkeringésbe különféle immunreakciókat váltanak ki, de a hatásukra áteresztővé váló bélfalon át számos autoimmun folyamatot beindító fehérje is átjut. A lektineknek tehát nagy szerepük van a gluténérzékenység, de a reumatoid artritisz kialakulásában is.

Zsírok

A telített állati zsír nem ellenség. Az is biztos, hogy ha valaki a paleolit táplálkozás elveit követi, nem fog nagykanállal állati zsírokat enni.

Amit viszont nagyon fontos hangsúlyoznunk,

 • a transzzsírok kerülése,
 • az omega-6 dominanciájának megszüntetése,
 • az omega-3 bevitel fokozása.

A transzzsír mindenhol ott van, ahol margarint vagy sütőolajat használnak. Üzemi konyhák, gyorséttermek és az otthoni olajban sütés a fő forrásai a transzzsíroknak. Most a túrós batyut meg hasonló rémségeket nem is említem, mert ezek fogyasztása gyakorlatilag lassú öngyilkosság, minden összetevőjével együtt igazi antipaleolit étel.

A Paleolit táplálkozás lényege

A paleolit táplálkozás lényege nem abban van, hogy mit együnk, hanem abban, hogy mit kerüljünk. Ha megérti az alapelveket, receptekkel nem lesz gondja, a reformszakácskönyvekben annyit talál, amennyit csak akar.

A fő vezérelvek:

 1. Bármilyen állati fehérje fogyasztható, de ne cuppogjon a zsírtól,
 2. minden gyümölcs és keményítőt nem tartalmazó zöldség fogyasztható,
 3. semmiféle gabonát és gabonaszármazékot ne együnk,
 4. semmiféle hüvelyest ne fogyasszunk,
 5. semmiféle tejtermék nem fogyasztható,
 6. ne együnk készételeket.

Webáruházunkban tudsz vásárolni termékeket az Életmódváltóknak, speciális diétázóknak/ Paleolit diétázóknak menüben!

http://eletfa.eu/termekkategoria/eletmodvaltoknak-specialis-dietazoknak/paleolit-dietazoknak/

Forrás: Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás