Állati eredetű tejtermékek fehérjéinek, elsősorban kazein akár minimális mennyiségű fogyasztása fizikai tüneteket vált ki.

A tejallergia jellemzően csecsemőkorban alakul ki a tehéntej bevezetése után jelentkezik. Valamikor az anyatejjel táplált csecsemőknél is jelentkeznek a tünetek, mivel az anyatejbe is kerülhetnek allergizáló hatású fehérje összetevők.

Tünetek:

 • Csecsemőknél általában a székletben megjelenő pici vérpöttyök, illetve híg széklet a vezető tünet,
 • Nagyobb gyerekeknél emésztőszervi panaszokon felül légúti- és bőrtünetek (csalánkiütés, ekcéma) is jelentkezhetnek.
 • Reflux: a tej fogyasztása következtében indukált gyulladás miatt a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, ahol égő, viszkető érzést okoz.
 • Hasi kólika: csecsemőkorban gyakori tünet. Állandó, több órán keresztül tartó csillapíthatatlan sírás, has puffadás jellemzi, amit görcsös hasi fájdalom okoz.
 • Asztma: Rohamokban jelentkező köhögés, fulladás, nehezített légzés, melyet sípoló hang követ. A légutak, azon belül a hörgők nyálkahártyájának gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcse váltja ki.
 • Heiner-szindróma: a tejfehérje allergia csecsemőket érintő, súlyos tünet együttese. Fejlődésben, növekedésben való elmaradás, visszatérő láz és tüdőgyulladás jellemzi, gyakran alakul ki ziháló nehézlégzés és tüdőbevérzés is.
 • Anafilaxia vagy anafilaxiás sokk: egy allergén által kiváltott legsúlyosabb, életet veszélyeztető reakció. A tünetek nagyon változatosak: keringésleállás, tüdőszűkület, légzési nehezítettség, de hányás, hasmenés is jelentkezhet. Gyakori a nyelv és a gége duzzanata is. Hirtelen, percekkel az allergénnel való érintkezés után jelentkezik keringés- és légzésleállást okozva. (Forrás: https://laktozerzekeny.hu/a-tejfeherje-allergia-tunetei/)

Gasztroenterológiai vizsgálattal vagy vérvizsgálattal kimutatható az intolerancia, ami után szigorú, tejfehérjementes diétát kell tartanunk.

Ha a gyermeknél dühkitörések, agresszív viselkedés volt jellemző, a diéta megkezdését követően ezek a tünetek akár teljes mértékben megszűnhetnek. Ezt saját tapasztalatból is alá tudom támasztani. Kisfiamnál 2015. júniusban egy vérteszttel kimutatták, hogy többek között tehéntej és kazein intoleranciája van. Azonnal kivontuk az étrendünkből az állati eredetű tejtermékeket, ami hatására 1 héten belül a viselkedése megváltozott. Nyugodt, rendes kisgyermek lett. Megszűntek a dühkitörések, ajtócsapkodások.

Nagyon fontos, hogy a laktózmentes termékeket sem szabad fogyasztani, illetve a termék részletes leírásánál figyeljünk a tejre utaló összetevőkre (tejsavó, ghí)

Jó hír viszont, hogy a gyermekkori tejfehérje allergiát a gyermekek ki is nőhetik, így felnőtt korra problémamentesen tudnak tejet, tejtermékeket fogyasztani.

Laktózérzékenység, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia

A laktóz-intolerancia nem allergia, hanem felszívódási zavar. A laktózérzékenység hátterében a laktáz enzim hiánya vagy csökkent termelődése miatt a szervezetünk nem képes a laktózt lebontani vagy nem megfelelő mértékben, ami klinikai tüneteket okoz.

Az emésztőrendszer akut fertőzései, illetve krónikus gyulladások hatására a bélbolyhok károsodása következtében a laktáz enzim termelődése is csökken, vagy elmarad, melynek következménye lehet a laktózintolerancia kialakulása.

Veleszületett laktózintolerancia, amikor a csecsemő szervezetében nem termelődik a laktáz enzim. Azonnali tünetekkel jár.

Jellemző tünetek:

 • puffadás
 • gyomorfájdalom
 • hasmenés
 • émelygés, hányinger

 A tünetek kiváltó oka a tejsav. Miért is?

A laktóz a tejben található cukor, ami egy diszacharid, egy szénhidrát, amit a laktáz enzim egy glükóz és egy galaktóz molekulákra bont le, ami után felszívódik, energiát ad. Ha a szervezetünkben nincs jelen a laktáz enzim, akkor a bekerült tejcukrot (laktóz) a bélbaktériumok hidrogénné, széndioxiddá, és tejsavvá bontják. A hidrogén és a széndioxid gáz halmazállapotúak, amelyek a puffadásért, teltségérzetért felelősek. A tejsav pedig elsavanyítja a környezetet, illetve görcsöket, fájdalmat okozhat, továbbá hasmenést okoz.

Diagnosztizálás:

 1. Hidrogén kilégzéses vizsgálat,
 2. Széklet savasságának vizsgálata Ph papírral,
 3. Vékonybél biopszia,
 4. Biorezonancia mérés: becsült, nem 100%-os.

Mindenkinél más a laktózérzékenyég. Vannak, akik kis mértékben tudják fogyasztani a laktóztartalmú termékeket, és csak túlzott fogyasztás esetén jelentkeznek a tünetek. Vannak, akik már kis mennyiség elfogyasztását követően erős tüneteket produláknak.

Vízben oldódó molekula, nem zsírban oldódódó. Ha valaki zsírszegény tejet vásárol, abban sokkal nagyobb a laktóztartalma. Joghurtban kevés a laktóz, mert a fermentálás során a baktériumok felhasználják.

Ez egy genetikai vagy maradandó környezeti hatás következtében kialakuló enzimhiány. Tabletta formájában mesterségesen be lehet vinni a szervezetünkbe, de akár el is hagyhatjuk az étrendünkből, hiszen nem egy alapvető fontosságú élelmiszer.

Becslések szerint világszerte a felnőtt népesség kb. 75%-a laktózérzékeny – azaz nem képes lebontani a tejcukrot valamilyen okból. Az ember az egyedüli lény, aki másik emlős tejét issza. Valójában tejre csak a szoptatási szakaszban, csecsemőként van szükségünk, ezért is alakul ki felnőttkorra a laktáz enzim termelődésének csökkenése, illetve megszűnése.

Kalcium pótlása más forrásokból:

 • Dió, mák, szezámmag
 • Borsófélék
 • Humuszkrém, csicseriborsókrém

Webáruházunkban tudsz vásárolni termékeket az Életmódváltóknak, speciális diétázóknak/Tejérzékenyeknek menüben!

http://eletfa.eu/termekkategoria/eletmodvaltoknak-specialis-dietazoknak/tejerzekenyeknek/

http://eletfa.eu/termekkategoria/eletmodvaltoknak-specialis-dietazoknak/tejerzekenyeknek/